Kaba Yemler
Kaba yemler tüm ruminant (sığır, manda, koyun, keçi) ve tek midelilerin (at, tavuk, hindi, kaz, ördek) beslenmesinde kullanılmaktadır.
Ruminantlarda balya halinde tek midelilerde ise genelde pelet formunda tercih edilmektedir. Kaba yem öncelikte işkembe ve midede fiziksel tokluk sağlar. Mide ve işkembe de pH’yı dengeleyerek salya, geviş getirmeye yardımcı olurlar (nötre yakınlaştırır); en önemlisi sellülaz(selülozu sindiren) bakterilere besin olarak kullanırlar.
Ham selüloz(HS) içeriği %18’den fazla ve Toplam Sindirebilir Besin Maddesi(TDN) %70’den azdır. Genel olarak kaba yemlerde lignin artışı hem enerji metabolizmasını katılan besin maddelerini azaltır hem de lignin artışıyla beraber Ham Protein içeriliğinde düşüş gözlenir.
Saman ve yoncalarımız 20-25 kg’lık küçük paketler halinde tahsis edilmektedir.YONCA
Yonca bütün evcil hayvan türleri için kullanılabilecek bir kaba yem kaynağıdır. Piyasada pelet ve balya formunda satılmaktadır.
Yoncaya kaba yemlerin kraliçesi de denmektedir. Çünkü dünyada ekim alanı oldukça geniştir hem de tarladan kaldırılan birim alandan en yüksek verim(protein) yonca ile elde etmek mümkündür.
DETAYLI BİLGİ
YONCA
YONCA
Yonca bütün evcil hayvan türleri için kullanılabilecek bir kaba yem kaynağıdır. Piyasada pelet ve balya formunda satılmaktadır. Yoncaya kaba yemlerin kraliçesi de denmektedir. Çünkü dünyada ekim alanı oldukça geniştir hem de tarladan kaldırılan birim alandan en yüksek verim(protein) yonca ile elde etmek mümkündür.
Yonca çok yıllık bitkidir. Verimli ömrü ortalama 5 yıldır. İçeriğindeki karbonhidratlar kolay fermente olabilir durumundadır. Bu sebepten ötürü hayvanları yonca tarlasında otlatmak sığırlar ve küçükbaş için sınırlandırılmalıdır.
Biçimine ise çiçeklenme başladıktan sonra %10’u kadar çiçek açtığında hasat zamanı çok geçmemelidir. Biçildikten sonra tarlada fazla bekletilmemelidir. Uygun nem aralığında (%84-88) paketlenmelidir.
Aşırı nemli paketlerde küf ve toksinler çabuk gelişmekte hatta depolandığında yangınlara bile sebebiyet verebilir. Hasatın gecikmesinde yonca bitkisinde meydana gelen değişim aşağıdaki gibidir;
FARKLI HP İÇERİĞİNE SAHİP YONCA KURU OTU LABORATUVAR ÖRNEK ANALİZ SONUCU
Saman
Saman, buğdaygillerin başak kısmındaki danelerinin alındıktan sonra geriye kalan artık kısmıdır. Genelde buğday arpa, dolgu maddesi olarak ruminant(sığır, manda, koyun, keçi) ve at beslemesinde kullanılmaktadır.
DETAYLI BİLGİSAMAN
SAMAN
Saman, buğdaygillerin başak kısmındaki danelerinin alındıktan sonra geriye kalan artık kısmıdır. Genelde buğday arpa, dolgu maddesi olarak ruminant(sığır, manda, koyun, keçi) ve at beslemesinde kullanılmaktadır. Fiyat olarak son yıllarda artış gösterse de diğer kaba yem kaynaklarında ucuzdur. Bazen altlık olarak da kullanılır. Ham selüloz içeriği oldukça yüksektir. Saman grubu içerisinde arpa samanı kılçıklı olduğundan pek istenmese de atlar ve koyunlar severek tüketirler.
BUĞDAY SAMANI LABORATUVAR ÖRNEK ANALİZ SONUCU
Bezelye Samanı
Bezelye samanı baklagiller içerisinde en değerli samandır. Ham protein değeri diğer samanlara kıyasla yüksektir. Sindirilme derecesi %50’nin üzerindedir.
DETAYLI BİLGİBEZELYE SAMANI
BEZELYE SAMANI
Bezelye samanı baklagiller içerisinde en değerli samandır. Ham protein değeri diğer samanlara kıyasla yüksektir. Sindirilme derecesi %50’nin üzerindedir. Koyun, keçi, sığır, mandalar ve atlar için gayet uygun ve lezzetli kaba yem kaynağıdır. Fazla miktarda tek yönlü besleme yapıldığında kabızlığa yol açabilir. Ayrıca çok çabuk nem alabildiğinden küflenmiş bezelye samanı yedirilmemelidir.
BEZELYE SAMANI LABORATUVAR ÖRNEK ANALİZ SONUCU
Mercimek Samanı
Mercimek samanı protein içeriği yüksek olduğundan diğer samanlarda daha kalitelidir. Tüketilebilirliği yüksektir. Özellikle küçükbaşların ve mandaların beslemesinde tercih edilebilir. Genç sığırlara da yedirilebilir.
DETAYLI BİLGİMercimek Samanı
Mercimek Samanı
Mercimek samanı protein içeriği yüksek olduğundan diğer samanlarda daha kalitelidir. Tüketilebilirliği yüksektir. Özellikle küçükbaşların ve mandaların beslemesinde tercih edilebilir. Genç sığırlara da yedirilebilir.